Det var nog så-spekulation- eller rättare sagt, det vet jag. att VGJ gick först i gatuplan vid sidan av BJ, sedan på en bank upp mot bron över Säveån. När 1938 BJ byggde en bro över Slakthusgatan och Säveån med vidhängande bank, så anlade även VGJ en bank och bro över Slakthusgatan.
Denna finns ju ännu kvar och användes av spårvägen. Banken lades f.ö. ut långsamt under några år, så att underliggande jordmassor skulle hinna stabilisera sig.
I slutet av 1937 låg BJ-spåret på platsen på en provisorisk bank ca en meter över marknivå, och där inträffade en urspåring [Väg och vattens handlingar, Riksarkivet]
I samband med bankbyggnaden flyttades väl hållplatsen en bit.
VGJ hållplats Gamlestaden låg enligt Järnvägsdata vid km 3 och nya VGJ-hållplatsen Slakthusgatan har kilometerangivelsen 3,2 - så de kan i och för sig ha legat på samma plats.
Mellan Original Odhner och Slakthusgatan hade f.ö. VGJ frilastspår som låg kvar rätt länge in på 50 talet.
Var det i anslutning till smalspåret till Skarstedts kartongfabrik som detta frilastspår fanns? Enligt Järnvägsdata låg smalspåret till Skarstedts kvar till ca 1967, men det kan i så fall knappast ha använts efter att godstrafiken Göteborg - Sjövik lades ner 1961? Det normalspåriga sidospåret till Skarstedts, ett spår som korsade VGJ, fanns förstås kvar ännu långt efter att Västgötabanan lagts ner, men då korsade det istället den normalspåriga Angeredsbanan, som byggts på gamla smalspårsbanvallen