SJ G1 vagnar för persontransport (Fordon: vagnar)

av Olof W, Wednesday, February 15, 2017, 20:36 (2628 dagar sedan)

I SJ jubileumsbok till 50-årsjubilet 1906 finns en beskrivning av G1 vagnar ombyggda till personvagnar. I Vagnläran finns också en ritning på inredningen.

Kan någon tipsa om ett foto på dessa vagnar? Jag har letat på Samlingsportalen men lyckades inte hitta något men jag letade kanske på fel ställe.

Observera att detta inte handlar om inredning för trupptransport.

Statens järnvägar 1856-1906. Historisk-teknisk-ekonomisk beskrifning Del 3. Transportmateriel och verkstäder sid 237:
Vidare finnes till 50 vagnar löstagbar inredning af soffor för persontransport. Denna inredning anskaffades år 1897 för att åstadkomma en tillfällig ökning af personvagnsparken, som erfordrades för anordnande af billiga arbetaretåg till industriutställningen i Stockholm samma år.
Själfva vagnarna äro dessutom ändrade på så sätt, att skjutdörrarna äro utbytta mot hvardera 2 svängdörrar försedda med rörliga fönster, hvarjämte i båda långväggarna å ömse sidor om dörrarna äro anbragta fasta fönster i de öppningar, som eljes upptagas af jalusispjälar och ett mindre fönster.
Antalet sittplatser pr vagn är 34. Vagnarnas användbarhet för persontransport har senare blifvit ökad därigenom, att de blifvit försedda med värmeledning, som likaledes är löstagbar och som utgöres af 4 gjutjärnselement anbragta under sofforna.

Tack på förhand
/Olof


Hela tråden: