Okända verktyg (troligtvis signal) – signalkabelfundering (Historiskt material)

av Arne, Friday, May 17, 2019, 01:08 (1799 dagar sedan) @ morrgan

Överst ser man ett verktyg för att fräscha upp smärgelskivor.
Under är en spikutdragare.

Dessa verktyg är inget speciellt för signal.

Intressant info, Morrgan! Men jag hajade till en aning inför intendent Emelie Svenssons text under den första bilden där hon skriver.

[color=#009][b][i]Längd: ca 45 cm
Trähandtag
Märkt: AB MAX SIEVERT MADE IN SWEDEN[/i][/b][/color]

Och då finns ju en direkt koppling till välkända Sieverts Kabelverk och därmed indirekt till att verktyget kan ha använts vid signalkabelarbeten. Det verkar därför inte alls otroligt att den som skänkt verktygen till JVM arbetat med järnvägssignaler eftersom museet fått dem tillsammans med annat signalmateriel. Bara en tanke alltså att Emilies slutledning inte alls var så tokig! :-)

Här en kort text jag citerat från svenska Wikipedias artikel om Sieverts Kabelverk:
[color=#009][i]Sieverts Kabelverk, ursprungligen Trådfabriken, grundades av Max Sievert 1888 och var under lång tid Sundbybergs stads största arbetsgivare.

Företaget köptes år 1928 av Telefon AB L. M. Ericsson. Sieverts Kabelverk var då landets ledande tillverkare av elkablar, och hade också starkströmsprodukter som kondensatorer och installationsmaterial i sortimentet. Företaget var det enda i Sverige som tillverkade kablar avsedda att grävas ner.

Under 1960-talet öppnades en anläggning i Falun för tillverkning av kraftkabel och en anläggning i Hudiksvall för telekablar.[/i][/color]


Hela tråden: