1. På stationen i Huskvarna så fanns ett zig-zag-spår upp till övre fabriksområdet. Precis som banan i Indien har för att övervinna höjdskillnad i "sidled". OK....de har många mer!:-) ....men har någon mer bana på smalspåren i Sverige haft denna lösning?
Hoppas att någon har några bra svar!:-)
MVH
Torbjörn G
Sävsnäsverkens järnväg SVJ hade ett liknande arangemang den sk. Lövsjöväxeln, skall ta och leta fram ett foto när det dagas:-)
Tågen från gravendal gick in på ett spår som slutade i en vändskiva, innan loket via ett rundgångsspår kunde fortsätta mot hörken i motsatt riktning.
Annars, om hr Granath ursäktar, så petar jag in ett par bilder från hur det såg ut vid Lövsjöväxeln nyssliden sommar.
![[image]](http://www.bergsbruk.se/JT_Lovsjovxl_09.jpg)
Till vänster det f.d. spåret från Hörken. Till höger det f.d. spåret mot bl.a. Gravendal.
hr granath inte bara ursäktar utan även bejublar de pietetsfulla och beskrivande bilderna av SVJ,s jordiska rester :-)
Det som jag sökte efter var ett rätt vittrat foto från gissningsvis 1910-talet som farfar fått av en värnplikts-kamrat som tydligen åsså bodde på platsen. dock på baksidan stavat ericsson,ett i övrigt inte helt ovanligt namn så ev. släktskap med skomakaren behöver inte vara per automatik.
![[image]](http://i330.photobucket.com/albums/l425/shrapnel59/lvsj.jpg)
på baksidan tackas för farfars besök och de gemensamma järnvägs och värnpiktsminnena som pratats om vid hans besök på platsen, som för övrigt avslutas med en fräckis om tiden mellan tågens ankomst ;-)
(farfar skall ha tillhört den första värnplikts-kullen och låg i beredskap vi norska gränsen :-P )
Under avd. övriga upplysningar så meddelas att jag vid fotograferandet nyss anlänt per fyrhjulsdrivet fordon med viss terrängkapacitet på f.d. hörkenspåret. Det gick att ta sig fram i princip hela vägen från nyssnämnda anhalt, men på slutet var det lite på gränsen...
vidimeras, även om den V70,a som fick bli hedrad med denna utfärd närmast påtvingades terrängegenskaper, avtåndet till civilistionen omöjliggjorde en fastkörning ;-)
jag antar att det borde vara längs bort på farfars bild som det modernare kortet togs, det går inte att undvika ett konstaterande att mycket förändrats på platsen :-) :-(
![[image]](http://www.bergsbruk.se/JT_Lovsjovxl_09_c.jpg)
Rester av vändskivekransen. Bakom fotografen finns en vägkorsning, från vilken det gummihjulsförsedda fordonet fick - om inte annat av tidsnöd - fortsätta sin färd mot Fredriksberg och andra färdmål.
Jag förmodar att vändskivan låg till höger bakom den okände fotografen för snart hundra år sedan.
men visst kan man fortfarande förnimma att ett järnväg funnits där vilket jag också konstaterade för ett antal år sedan, hade inte myggen tagit monsterlika uttryck så hade kanske även en visningsbar bild kunnat presenteras (och inte bara ett antal reflexer från en bilframruta :-P )
bidrages i denna tråd från ett nu nostalgiskt morshyttan :-) ;-) :-D
ps. förtydligande; texten JGJ-lövsjö ska på inget sätt tolkas som att direktförbindelse fanns mellan järnvägen och denna station, utan att frågeställningen hänger ihop.
Alltså järnvägen JGJ, inte SVJ för den var ju så att säga en förutsättning för denna plats funktion.
och med funktion menas för tydligheten platsens funktion som växlingsplats för denna bana, dess betydelse för landet och övriga aspekter gives totalt gehenna i uti denna tråd.
och i detta kraftuttryck ska det heller inte läggas något personligt agg mot platsen eller aggretion från morshyttingarnas sida, utan bara dess övriga betydelse i denna tråd.
en pasus för att inga oklarheter skall råda, förutom att det rörde till det rejält för författaren helt plötsligt ;-)