/CEO
PS: I den "historiska" Hanomag-listan enl länken ovan anges bl a ett par lok till Limhamn 1917 med spårvidden 900mm. Stämmer detta, eller borde det vara 891mm som ju "Brottets bana" från kalkbrottet därstädes ska ha haft? Eller var det kanske så att man beställde med den i Tyskland delvis kända standardspårvidden 900mm (Kühlungsborn-Bad Doberan) med vetskap om att skillnaden 9mm inte betydde något i praktiken?
Nja, det var så att Molli råkade byggas med den tyska standard industrispårvidden 900 mm. Detta var vid sidan av 600 mm den normala för t.ex. större anläggningsarbeten.
Det var sedan billigast för svensk industri att beställa kataloglok för 900 mm spårvidd och sedan få flänsarna insvarvade 4,5 mm på var sida (om man nu ens brydde sig). Insvarvningen gick antagligen bra eftersom tyskarna åtminstone på 600 mm spårvidd hade väldigt tjocka flänsar. Och jag gissar att tendensen var åt det hållet även för 900 mm spårvidd.
Men man skall också komma ihåg att det här med spårvidder var ett ganska flytande begrepp på många industrispår. Vi har och har haft flera lok på ÖSlJ där man tidigare svarvat ned de tjocka tyska flänsarna till normal tjocklek från utsidan! Och alltså fått 585 mm spårvidd. Och Eds bruk körde i många år med fordon med både 600 och 610 mm spårvidd utan att någonsin bry sig.
Dag B