Även SJ planerade då en provanläggning, Malmö-Trelleborg östra linjen. Fjb måste dock uppskjutas till efter kriget.
ja, Union Switch & Signal Co hade lyckats intressera SJ för CTC (Centralized traffic Control, centraliserad trafikstyrning) Malmö - Trelleborg. SJ tyckte emellertid att det blev för dyrt. Inte heller AGA:s anbud med materiel från General Railway Signal Co antogs. Ett tag var man inne på en budgetvariant med fjäderväxlar normalt liggande för genomgående huvudspåret och där en "Take Siding Indicator" vid infarten skulle visa att lokbiträdet borde stiga av och lägga om växeln till sidotågvägen. En hel del sådana CTC-installationer fanns i Nordamerika.
Istället kom SJ och Ericssons signalbolag (som även var svensk representant för Union Switch) fram till att det var bättre att utveckla en svensk variant med en annan teknisk lösning (väljare av samma typ som i telestationer) än den amerikanska reläbaserade för att koda och avkoda order och indikeringar som sändes på CTC-trådparet i telelinjen längs banan. Det svenska systemet kom att kallas CTL, Central TågLedning. På Malmö - Trelleborg blev det dock inget av, antagligen fanns andra mer lönsamma investeringar. Saltsjöbanan blev den första och enda järnvägen som kom att använda CTL. SJ:s signalchef Ture Hård, som varit med och utvecklat CTL, arbetade även som konsult åt SB. Detta uppdrag fortsatte åtminstone ca tio år efter att Hård beordrats att hålla sig borta från järnvägsstyrelsens lokaler och istället ägna sig åt att skriva ett signaltekniskt kompendium. Hård ansågs inte tillräckligt progressiv. Uppenbarligen var han dock mycket kunnig och inom vissa ramar innovativ men kanske alltför konservativ.
Efter andra världskriget samarbetade SJ, NSB och DSB om kravställning för nytt CTC-system. Nu accepterades inte längre roterande väljare, så Signalbolaget utvecklade ett reläbaserat system. Första installationen blev fjärrstyrningen av Gilserud från Arvika.
[link=http://ekeving.se/ctc/index.html]CTC CTL fjb[/link]
TGOJ hade säkert skäl att välja Siemens. Men de är dunkla för en utomstående. Man avvek från blivande svensk standard. Tyskland hade veterligen än alls ingen fjb.
jo, fjärrstyrningar i liten skala infördes redan i slutet av 1930-talet på industribanor. Vid DR började man bygga [link=http://www.blocksignal.de/]fjärrstyrningssträckor[/link] under första hälften av 1940-talet. Krigsutvecklingen gjorde att inget färdigställdes, inte heller fjärrstyrningen av järnvägsnätet för raketanläggningen i Peenemünde blev driftsatt.
I början av 1950-talet byggde Siemens en fjärrstyrning för [link=http://stellwerke.de/bilder/nn_s.html]Nürnberg - Regensburg. [/link] Här användes möjligen reläbaserad kommunikation, annars hade Siemens nyttjat roterande väljare - precis som för CTL. Anläggningen togs i bruk 1952, och samma år driftsattes en av Siemens levererad CTC-anläggning för en 100 km lång sträcka i Mocambique. Detta var en påbyggnad på en automatisk linjeblockanläggning som byggts redan 1935. Ytterligare några fjärrstyrningar togs i bruk i Västtyskland under första halvan av 1950-talet. I Östtyskland låg man hela tiden flera år efter.
Varför TGOJ valde Siemens som leverantör är dunkelt, kanske har TGOJ-forskarna Eric och Christer hittat något i arkiven? Den enda officiella motiveringen gavs i en artikel i enskilda järnvägarnas ingenjörsförbunds meddelandeblad, och gick ut på att Ericssons system inte hade tillräcklig kapacitet - indikeringarna från fältet skulle riskera att komma in alldeles för sent till Skogstorp. Ett mycket dåligt argument, att det fungerade med Siemenslösningen berodde på att man delade in linjen i sex separata sektioner som var och en hade direktanslutning till centralen. På liknande sätt kunde man förstås göra med Ericssons CTC/fjb, även om det inte kom att tillämpas förrän vid fjb-utbyggnaden på Norra stambanan/Stambanan genom övre Norrland.
En tänkbar orsak till leverantörsvalet kan möjligen ha varit att Siemens gav mer övertygande garantier för leverans i tid. SJ hade mycket problem med leveransförseningar från signalbolaget. Och den tyska leverantören hade lång erfarenhet av sitt system samt två 100 km långa referensanläggningar i Bayern resp Afrika. Utbyggnad av Siemens fjärrstyrning för det hårdtrafikerade området runt Frankfurt/M pågick när TGOJ valde leverantör. Ericsson hade Gilserudsanläggningen med fjärrstyrning av två växlar och tre huvudsignaler, samt det gamla systemet på SSnJ.
TGOJ-anläggningen blev därför "en rad lokalställverk i följd". Med tungrodd manövrering för tågledaren.
Detta berodde nog mest på manöversystemet. Ericsson/Signalbolaget var tidiga med att införa manövrering med nummertastatur. Där låg både Siemens och de amerikanska tillverkarna långt efter.