Skyddsrum vid SJ (Byggnad)
Tråkigt att MSB inte tecknade hyreskontrakt med Jernhusen för skyddsrummen.
Hur skulle MSB ha kunnat göra det? Myndigheten MSB fanns ju inte då Jernhusen rev skyddsrummen. Skyddsrum i Sverige har i många år, med ytterst få undantag, bara varit en angelägenhet för respektive fastighetsägare.
Man fick väl bidrag för att utrusta dem. Det gällde även privatpersoner, en tidigare kollega byggde skyddsrum när han byggde sin dåvarande villa och grannar i Länna (Skogås) hade skyddsrum enligt samma premisser, jag tror de hade spa eller relaxavdelning till detsamma i skyddsrummet.
MSB och dess föregångare skulle bara se till att skyddsrummen fanns och underhölls. De enda de möjligen hade eget ansvar för var nog de ledningscentraler som fanns. När vi letade sommarstuga för några år sedan dök det upp en av ledningscentralerna i Värmland som var till salu. Den hade eget elverk, vattenreningsanläggning, radiomast samt inte ett enda fönster att putsa... Hyfsat inbrottssäker också.
Många av järnvägens skyddsrum var nog av äldre datum (WW2) och kanske inte helt uppdaterade. Men man kan tycka att man borde haft någon planering, speciellt som det inte byggdes några nya.
Katarinabergets parkering i Stockholm var skyddsrum men försvinner nog genom slussenombyggnationen om man nu inte ändrar planerna. Philipsongaraget vid Eriksbergsplan är också skyddsrum om jag minns rätt. Citybanan har ju skyddsdörrar men om det är som skyddsrumsklassning eller bara mot brand/vattenläckage är en bra fråga.
Där jag bor nu har vi skyddsrum i källaren. De är byggda på 60-talet och fungerar som lägenhetsförråd och man har 48 timmar eller så på sig att tömma dem.