Dj Ösby spår 8 och 9. Nya spår 6. (Bana)
Hur användes egentligen spåren närmast Ösbyvägen under "storhetstiden"?
Bilder från 1950- och 1960-tal visar att sidospåret närmaste Ösbyvägen användes mycket för uppställning av personvagnar. På 1970-talet var det under en tid fyllt med gamla grusvagnar.
Var spår 8 tågspår eller sidospår?
Ursprungligen (d.v.s. från bangårdsombyggnaden runt 1920) var spår 8 och 9 sidospår. En instruktionsritning en bit ner på den här Ekeving-sidan visar läget 1942. År 1947 uppgraderades spår 8 till tågspår, vilket visas av bilden med den illuminerade spårplanen från 1965, på samma webbsida. Vid tågväg till spår 8 visade infartssignal A 1/2/3 'tre gröna'.På spårplanen ser infartssignalen helt normal ut, men i verkligheten var den egendomligt nog inte en fyrskens-/fempositions-signal, utan en fyrskens-/fyrpositionssignal med den nedersta/tredje gröna i position 4, alltså omedelbart nedanför det andra gröna skenet i position 3. Thomas Tell, kan du visa din bild på detta?
Även i norra änden blev signaleringen speciell, vid utfarten från spår 7 och 8. När tågväg från spår 8 inrättades 1947 flyttade man inte utfartssignalen H från spår 7, och utfartssignal P från spår 8 sattes upp i samma kontaktledningsstolpe till vänster om H, vilket ledde till att både H och P stod bortom växel 6 som ledde från spår 8 ut i spår 7. Signalerna stod alltså inte som visas på den illuminerade spårplanen.
I slutet av 1970-talet spårsanerade man: Spår 9 revs, och spår 8 nedklassades åter till sidospår.
---
PÅ 80-talet blev spår 8 åter tågspår, men då under benämning spår 6. Eller var det kanske snarare spår 9 som återutlades och den nya breda plattformen byggdes där spår 8 funnnits?