Händelserik söndag på omformarstationen. Ångkran måste tillkallas (Elektrifiering/elektrisk drift)
För en tid sedan fanns i detta forum eller i Postvagnen en tråd om ångkranar. En lite ovanlig uppgift för en sådan kran beskrivs i en av elektrotekniska byråns handlingar:
Söndag förmiddag den 9 november 1958. Vid SJ:s omformarstation i Södertälje sitter ledningsmästaren och arbetar på sin expedition. Driftvakten konstaterar att allt fungerar bra; två av stationens fyra aggregat surrar lugnt och matar linjerna i samkörning med omformarstationerna i Älvsjö och Sköldinge.
Kl 9.51 bryts lugnet av att linjebrytaren som matar Södertäljeområdet löser ut med en ljudlig smäll. Ledningsmästaren går in i kontrollrummet för att undersöka vad som hänt. Linjebrytarna i Södertälje och Älvsjö återinkopplas automatiskt efter fem sekunder; det var inget kvarstående fel på kontaktledningsnätet. Södertäljes omformare fyra - mobilt aggregat i en tillbyggnad till den stora maskinhallen - har dock stoppat. Driftvakten startar de båda hittills oanvända stationära aggregaten för att snabbt öka effekten.
Driftvakten går ut till aggregat 4 i tillbyggnaden för att undersöka vad som hänt. I tillbyggnaden luktar det bränt, och rök tränger ut från ett brytarutrymme.
kl 10.02 har även ledningsmästaren kommit till det mobila aggregat 4. Då exploderar brytaren. Lågor slår ut. Driftvakten och ledningsmästaren kastas omkull och får lätta brännskador.
10.05 kommer ytterligare personal till platsen, explosionen har förstås hörts i omformarstationens personalbostäder. En förstereparatör tar befälet. 10.08 larmas brandkåren. De skadade männen körs till lasarettet. Kl 10.10 har Sköldinge startat ytterligare ett aggregat, och matningen av kontaktledningarna har överhuvudtaget inte behövt avbrytas. Hjälpkraftmatningen inom Södertäljeområdet kommer dock inte igång förrän 10.20.
10.13 är brandkåren på plats, och tror att de närmar sig ett hus som är under rivning - tillbyggnadens vägg har tryckts ut och taket störtat in. Väl framme vid den exploderade brytaren konstaterar brandkåren att oljan i brytaren brinner lugnt och stilla, och man släcker med två pulverdimsläckare.
--
Återstod så att åtgärda den skadade byggnaden och att utreda varför brytaren exploderade.
Bantekniska byrån konstaterade den 13 november att tillbyggnadens tegelväggar slungats ut från betongsockeln. Det 130 ton tunga betongtaket hade lagt sig snett över omformaraggregatet, och brutits på tre ställen. Delar av omformaraggregaten skadades.
Den 13 - 14 november röjdes taket bort med hjälp av bärgningskran och två bärgningsbilar med vinschar. Genom att lyfta och vrida taket kunde man få det att störta utåt.
När det gäller orsaken till explosionen hade brytaren stannat i ett mellanläge, och en under 5 - 12 minuter kvarstående ljusbåge bildats. Brytaroljan förgasades och antändes så småningom. Exakt orsak till att brytaren kärvade gick inte att fastställa, men en lös skruv, en borttappad skruv och ett hål som var ovalt men borde varit cirkulärt misstänktes kunna ha bidragit.
Källa: "Redogörelse för explosionsolyckan i Södertälje S omformarstation den 9.11.1958", Ebr regnr 17738. Även bilderna kommer från denna skrift.