SJ standardfärger och NCS (Järnväg allmänt)
Dvs. att det i grunden är en brun färg som har en dragning mot rött i SJ-fallet. Jag har alltid uppfattat det som att den klassiska färgen på våra ellok och passvagnar är en i utgångspunkten brun färg som visserligen har en dragning mot rött men likt förb**nat är en brun färg! Så varför kalla det hela för SJ röd 92 och inte SJ brun 92? Finns det något bra - historiskt eller annat - skäl till denna motstridiga färgnomenklatur? Och vad syftar S på i namnet SJ röd 92 S? :-)
Beteckningen SJ röd 92 ersatte 1970 beteckningen S (för samma färg), de används alltså inte samtidigt.
Till frågan om färgernas namn kan sägas att färglära enligt NCS bygger på att alla färger kan beskrivas utifrån de man anser vara de fyra grundfärgerna nämligen gul, röd, blå och grön, dock i kombination med svart och vitt.
NCS-systemet bygger på ett "färghjul" där gult är i klockan 12 och motsatsfärgen blått i klockan 6, grönt i 9 och dess motsatsfärg rött i klockan 3. Läs gärna mer om detta på länken till NCS hemsida i det ursprungliga inlägget.
I 1970 års färglikare har man valt att dela in färgerna i fem serier, först en grå och därefter de fyra grundfärgerna:
NCS-koden för SJ röd 92, som jag tolkar den, 5040-Y70R kan uttydas som en färg med 50% svarthet, 40% kulörthet och 70% från gult mot rött (blir brunt:-) )