Svartåbanan - vad är "blandat tåg" (Fordon: allmänt)

av Jan Frelin, Saturday, March 14, 2009, 19:38 (5673 dagar sedan) @ Hans Broman

..när jag tänker efter. Jag vet inte vilket tåg det kan röra sig om exakt, men en ensam resgodsvagn gör ju inte tåget till blandat. Jag får nog ta och revidera min bildtext...


Nej, inte ens fem G-vagnar skulle ha gjort tåget till blandat, om det inte var angivet som blandat tåg i tjänstetidtabellen. Rätta mig gärna om jag har fel, men jag har uppfattat att tågslaget "blandat tåg" var en trafikteknisk klassificering, som inte nödvändigt stämde med den faktiska fördelningen mellan olika slag av vagnar olika dagar. Redan då fanns det persontåg som dominerades av godsvagnar, t ex nattåget Göteborg - Kil - Falun - Gävle, och det räknades ändå inte som blandat tåg.

I mitten av 1960-talet försvann indelningen i persontåg och blandat tåg ur Sveriges kommunikationer. Jag antar att det var då som SJ slopade tågslaget "blandat tåg". Under många år därefter fanns det många persontåg som hade åtskilliga godsvagnar inkopplade. I gamla tider kunde godskunden begära och betala för fraktgods eller ilgods. Fraktgods gick i vanliga godståg, medan ilgods gick i ilgodståg, persontåg eller snälltåg. Om det nu inte är något som jag fattat fel.

Persontågen på UWHJ gick ofta med godsvagnar. Väster om Öxnered fanns det inga godståg i de tidtabller jag har.


Hela tråden: