Märstabussar? (Järnväg allmänt)
De rälsbussar och släp av så kallad Märsta typ som beställdes i två omgångar, 1946 och 1948, och som levererades mellan januari 1949 och september 1951, skapar några frågor och det är främst takens utseende, med eller utan zickor?
Att rälsbussarna levererades i två serier med extriör skillnad är allmänt känt. Bland annat hade serie två annat antal zickor på långsidan och annan typ av dörrar, det har också antagits att dessa hade zickor på taket till skillnad mot serie 1. Däremot har jag hela tiden antagit att släpen, femton stycken fördelade på 4+3 UCFo5t, 0+4 UCFo5p, 2+0 UDFo5t och 2+0 UDFo5p och som levererades tätt, till och med så att släp ur serie 1 levererades samma månad som släp ur serie 2, hade släta tak utan zickor. Nu har detta kommit på kant då jag hittar bilder av släp med zickor såväl som utan, det kan knappast handla om reparationer men varför? Varför denna inkonsekvens? Kan någon redogöra för vilka individer som fick zickor på taket?
Ola Ahlström
Malmö
Hej, enligt PDF Märstarälsbussar beställda 1946 och 1948 så experimenterade man med punktsvetsning i 1948 års beställning. Denna föll inte väl ut och man återgick till stumsvestning igen. Detta kan förklara inkonsekvensen. Troligen fordrades förstärkningar även på släpen vid punktsvetsning, men när man gick över till stumsvetsning igen så hoppade man säkert över dem, då man hade det tufft ekonomiskt och med att få fram leveranserna och inte ville göra utsvävningar i onödan. En möjlig förklaring kanske...
VH/J