Tack Conny.
Min fundering gick ut på att 1774 var i tämligen gott skick och kunder driftsättas utan stora problem. Detta trots att Försvarsbyrån ansett att loket inte var i för försvaret gott skick, vilket nog mer utgick från pannans ålder och inte dess faktiska skick. Det lok man önskat för Hultsfreds hembygdspark var L16 1643 (ex MTJ 13, ex NOJ 16) slopades redan 1967 medan 1644 slopades två år senare men det blev alltså C7 1774 som ställdes upp.
Alla loken torde fått beredskapsrevision i mitten av 50-talet och därefter placerats i lokhus (Loshult för 1774) tills dess att de togs ut.
Var stod L16 1643 och 1644 uppställda? De verkar inte finnas med på 27ms listor, måne tillhörde de 10ms. Men det gjorde väl 1774 också...
Försvarsbyrån hade ett nära samarbete med distrikten som hade "stenkoll" på sina lok och vilka som var övertaliga (ett skäl till att överföra till beredskapsloksparken). Givetvis fanns även kommunikation v.b med Maskinavdelningen samt lokstationer / verkstäder kring enskilda lok.
Huvud verkstäderna gjorde även sina bedömningar i samband med tidigare revisioner och beredskapsreparationer
Noggrann dokumentation fanns även t.ex. lokens- och pannornas revisions journaler.
När det gäller 1774 skrev Fsbr att "loket är i driftsynpunkt i dåligt skick". Sannolikt var utlåtandet inhämtat från en extern formell källa enligt ovan.
Man ska heller inte glömma att primära målet var att enskilda ånglok vid behov kunde tagas i bruk under en kortare tidsperiod (6 månader och uppåt) för att därefter v.b. erhålla revision på huvudverkstad.
Ett lok med utgången panntid fick i regel bara tjänstgöra 6 månader som beredskapslok innan ny revision.
När vi i museibranschen talar om skick finns andra kriterier och kan inte jämföras med dåtidens oftast intensiva användning men också en kader av reparatörer på lokstationerna och möjlighet att vid större arbeten använda huvudverkstäderna.
1643 försvann till 25 Ms efter beredskapsreparationen 1957 och ställdes upp där. 1644 blev kvar i 27 Ms och de sista åren var den uppställd i Alvesta lokhus (f.d upplagsplats).