Fyllde man tanklok strategiskt för att öka adhesionskraften? (Järnväg allmänt)

av Rubensgården, Sunday, November 26, 2023, 15:23 (495 dagar sedan)

Tenderlok spelar det kanske inte så stor roll på (mer än pannans fyllnadsgrad) men jag funderar över tankloken. Kolade och fyllde man före stigningar för att maximera lokets vikt? Förekom den typen av tänkande eller strategiskt placerade anläggningar?

Fyllde man tanklok strategiskt för att öka adhesionskraften?

av mormorsgruvan, Sunday, November 26, 2023, 17:29 (495 dagar sedan) @ Rubensgården

De gränser för max tågvikt (beroende på littera och sträcka) var baserade på minsta adhesionsvikt. Jag förmodar att man alltid hade full vattentank från utgångs-stationen.
Axelföljden B2 har varit en vanlig axelföljd för tanklok i England. Anledningen är att adhesionsvikten ej skall påverkas särskilt mycket av kol och vattenförrådets storlek.

Fyllde man tanklok strategiskt för att öka adhesionskraften?

av Erik Andersson, Monday, November 27, 2023, 11:46 (494 dagar sedan) @ Rubensgården

Normalt sett har tanklok både vattentankar på sidorna av pannan och bakom hytten kring kolboxen. I de flesta fall är alla tre tankarna permanent hopkopplade med rör, så att vattennivån hela tiden är lika i alla tre tankarna.

På lok litt S1 är däremot sidotankarna separerade från baktankarna, och under injektorerna sitter trevägsventiler så att man kan välja om man vill suga vatten från sidotankarna eller från baktanken. Syftet med funktionen på loket är att man kan få ner metervikten genom att köra med tomma sidotankar och därmed få köra över vissa klena broar vilket annars loket inte hade fått.

Eftersom loket har lätt för att slira kan man på banor där metervikten inte begränsar välja att köra med sidotankarna toppfyllda och i första hand använda vattnet från baktanken för att mata ångpannan med. Så gör vi på SkJ för att minimera slirningsrisken.

Även balansering av tenderlok.

av Rubensgården, Monday, November 27, 2023, 12:33 (494 dagar sedan) @ Erik Andersson

Intressant. Jag hörde även från TGOJ att de tunga tenderloken fick balanseras genom att variera fyllnadsgraden mellan pannan och tendern. Detta för att det skulle gå att vrida vändskivan i Grängesberg. Jag har alltid trott att hjulen i ytteränden av vändskivan skulle kunna möjliggöra detta men tydligen inte.

Även balansering av tenderlok.

av Christer Brimalm, Monday, November 27, 2023, 19:21 (494 dagar sedan) @ Rubensgården

Det går mycket lättare att vrida runt vändskivan ifall man balanserar lokets läge så att merparten av vikten hamnar på skivans centrumtapp. Detta är särskilt viktigt om vändskivan är "handdriven". Då kan det vara noga att hitta rätt balans för att orka dra runt den.

[x]
[*]