Lokalsovvagn (Historiskt material)
Var det så att vagnen användes för trafik eller var det så att den stod uppställd i Kilafors och tjänstgjorde som nattväntsal.Jag ville minnas att jag läst en gång om att en sådan funnits i Stenstorp för de som kom med LSSJ tåg och skulle byta till sovvagn i Stockholmståget. Jag tittade i Kommunickan för 1933 Tab 338 .Under J finns uppräknat ett antal stn där sovplats kan beredas i sk. nattväntsal mot 50 öre pr natt och i klass som motsvarar färdbiljetten. Det rörde sig då om 15 stn och Kilafors var en bland dem. Någon som vet närmare om Nattväntsalar.? :-) Sune
SJK har gett ut nytryck av Sveriges Kommunikationer från den 15 maj 1930, alltså sommartidtabellen för det året. Vid linjen Ljusdal - Hudiksvall finns en anmärkning vid kvällens sista dag från Hudiksvall och morgonens första tåg från Ljusdal: "2 kl liggplats med filt och kudde tillhandahålles i tåget. Pris kr 0:50. Bäddning verkställes icke." Det kan rimligen inte ha varit samma sak som nattväntsal. Enligt en lista i tabell 328 fanns det nattväntsal bland annat i Ljusdal och Kilafors.Däremot fanns det i denna tidtabell från 1930 ingen notering om liggmöjlighet i tågen Söderhamn - Kilafors. Dokumentet som återges i trådens första inlägg visar att SJ 1927 internt talade om en lokalsovvagn på den linjen. Jag gissar att Ostkustbanans öppnande 1927 kan ha minskat efterfrågan på nattresor Söderhamn - Stockholm - i så fall blev den ersättande sovvagn som planerades 1927 inte långvarig.
Enligt "Tågtidtabellen" sommaren 1914 tillhandahölls 2 kl bäddad liggplats på följande sträckor i båda riktningarna:
Falköping-R - Nässjö.
Kilafors - Stugsund.
Ljusdal - Hudiksvall
Resande fick inta sina platser efter anslutande nattågs ankomst resp disponera dem till anslutandes nattågs avgång.
Samtidigt fanns nattväntsalar att disponera mot avgift på ett tiotal stationer, bl a de ovan nämnda Falköping-R, Nässjö, Kilafors och Ljusdal.