VGJ del 4 Roslagsbjörnen (Historiskt material)

av Erik L, Monday, February 28, 2011, 19:58 (5146 dagar sedan)

Vad gäller Arvid, så började han vid VGJ 1937.
De flesta unga på Ba, vid den tiden fick börja med trädgårdsputs vid Gräfsnässlottspark eller restaurang Strandkullen, i Björboholm. Sedan var det till att röja sly mellan Kvarnabo och Arelid, medelst att bränna och använda lie o yx.
1941 byggdes bangården i Sjövik om, de tre spåren skulle utökas till 5 och en ny vändskiva anläggas, för den likaledes nya slagggraven så användes räls från STJ.
Den nya vändskivan byggdes i en mosse och en handdriven pålmaskin användes. När det kom till gjutningen så fick Arvid och en man till, börja tidigt på morgonen och länspumpa gropen för hand med hävstångspump.
Behovet för utbyggnaden var att det på söndagarna kom två stora sporttåg med dubbla lok och många vagnar med ett par timmars mellanrum.
Under andra världskriget så lagrades lokved i Sjövik, i travar lika höga som från golv till tak i en banvaktstuga. För övrigt en tid med mycket trafik och eftersatt underhåll, otäta lok och sliten bana.

- ’Hade inte staten tagit över, hade det inte gått länge till.’

’Roslagsbjörnen’ ( VGJ 33/SRJ 27 ) som användes en tid med sin boggitender, vilket medförde att den fick kopplas isär vid vändning i Skara, var lika stygg mot spåren som senare Tp loken var.
När upprustningen började efter kriget fick nerkörda skarvar lyftas med domkraft och med blåslampa värma skarvjärnen så att de gick att räta ut. Slipers där rälen ätit sig ner, fick laftas ur för att få in en underläggsplatta. Fogelbergaren som senare användes för höglyft, var gjord för normalspår och fungerade dåligt på smalspåret.
När vi ändå är inne på lok och bränsle, så hände det ibland att ejektor fick användas för vattentagning. Ledbara spiralrör användes, om eldaren glömde lossa det efter vattentagning blev det bara en lång tråd kvar efter avgång, då var det inte roligt att vara eldare om föraren var gammal och sur...
En plats för vattentagning var i Kvarnabo alldeles intill bron över ån, ovanpå brunnen fanns ett litet hus som de också hade en dressin i. Här togs vatten för att blanda ut ogräsbekämpningsmedel med. Ett medel som hette något börjandes på A... ( mitt minne svek där ) användes i sprutan på dressinen. Hormoslyr i blandning med diesel hade de i handsprutor och användes till buskar, oftast så regnade det lika mycket över männen som buskarna.

Arvid blev ibland nerkallad till Göteborg för att hjälpa till. Erik ’Stor Erik’ Ångman var banmästare vid VGJ i Göteborg, där han brukade luffsa omkring i trasiga byxor. Lossning av material och andra uppgifter, som t.ex. vintertid kunde vara att hugga loss fastfrusna lok. De lok som gick i lokaltågen till Sjövik fick ofta stå ute över natt, även under vintern.
En annan händelse som också borde timat under 40 talet eller så, var den stora urspårningen i Anten. Arvid berättade att den troligen berodde på att ett södergående manuellt bromsat tågs första halva bestod av tomma kolvagnar, därefter kom lastade godsvagnar. Vid inbromsningen för Antens station så släppte bromsarna bak i tåget före att loket lossade. Detta gjorde att tomvagnarna lyftes av spåret ( spår 2 ) och kastades upp in en stor hög över ’ettan’ och lade sig mellan godsmagasinet och stationshuset. 3:an förblev fri och kunde användas för förbifart.

1950 flyttade han in i Björboholms banvaktsstuga.
Ett minne därifrån är vintern -51, då han en dag var på besök hemma i Mjörnsjö. Vid sju tiden skulle tåget komma för att ta honom hem. 3 o 4:an skulle mötas i Anten, men det bar sig inte bättre än att 3:an fastande i drivorna norr om Anten och 4:an blev fast i Björboholm. I brösthög snö började han gå hem mot Björboholm, det tog dryga 4 timmar, bara för att komma till ett utkylt hus där det bara var att börja elda. 1952 gifte han sig, och då löstes värmefrågan...

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Kurtan @, Tuesday, March 01, 2011, 01:15 (5145 dagar sedan) @ Erik L

Varför kalla detta R-björnen?

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Erik L, Tuesday, March 01, 2011, 07:37 (5145 dagar sedan) @ Kurtan

Egentligen skrev jag allt som en enda sammanhängade berättelse, och hade tänkt lägga ut det här så. Men eftersom man bara får ha 5000 tecken per post, och jag hade totat ihop mer än 5000 ord, så blev jag tvungen att dela på det hela och göra en serie istället. Så därför är det ibland lite konstig stycke indelning och deltitlarna är tagna från något som nämns mer, eller mindre i varje del. :-)

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Stig Lundin, Tuesday, March 01, 2011, 04:40 (5145 dagar sedan) @ Erik L

’Roslagsbjörnen’ ( VGJ 33/SRJ 27 ) som användes en tid med sin boggitender, vilket medförde att den fick kopplas isär vid vändning i Skara, var lika stygg mot spåren som senare Tp loken var.

Det var inte SRJ 27 som var utlånat till VGJ på 1940-talet utan det var SRJ 28. I början av 1950-talet var SRJ 24 och SRJ 27 utlånade till Västgötanätet. SRJ 27 genomgick då revision vid Kalmar verkstad och loket fick 3-axlig tender. Tendern kom från SJ-loket 3105, fd VGJ 24. När SRJ 27 kom tillbaka till SRJ efter några år hade det kvar den 3-axliga tendern, prydligt märkt med "SJ".

Vill framföra mitt tack till Erik L för de trevligt skrivna berättelserna.

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Erik L, Tuesday, March 01, 2011, 07:31 (5145 dagar sedan) @ Stig Lundin

Tack för rättelsen, det är lite risken man får ta med muntliga källor, vars information sedan lagrats som minnesanteckningar, att det kan vara fakta fel här och var. Men bättre att de följer med några fel fakta än att, förhoppningsvis många rätta historieskildringar, ligger kvar i byrålådan. :-)

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Granis, Tuesday, March 01, 2011, 08:31 (5145 dagar sedan) @ Stig Lundin

Ja, så var det. Men hur var det egentligen med tendern? SRJ 28 hade ju tjänstgjort i Västergötland med sin fyraxliga tender utan problem (?), medan man bytte till en treaxlig på SRJ 27 när den sedan skulle till samma banor. Tydligen då i Kalmar, [i]innan [/i]den kom till Västergötland. Eller? Så då kan inte ryktet om "växlingsskada medan den var i Västergötland" stämma? Eller var det så, och så räknades jobbet som så pass stort -och/ eller att loket ändå var "revisionsmässigt"- att man skickade det + "ny" tender till Kalmar? Från Västergötland kanske!? Ett annat rykte förtäljer ju att den gamla, fyraxliga, tendern sedan användes som vattenförråd i Rimbo. Skickades den då dit från Kalmar eller från Västergötland? För tenderbytet gjordes ju inte i Roslagen, det hade ju varit en förklaring annars. Många frågor. Många svar? F ö har jag hört smeknamnet "Björnen" på SRJ 27 i Västergötland, vilket förvisso inte ligger långt från "Roslagsbjörnen". Och rätt kul: Smeknamn på ett lok som redan har ett smeknamn...

/ L G :-)

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Stig Lundin, Tuesday, March 01, 2011, 09:14 (5145 dagar sedan) @ Granis

SRJ 28 användes i trafik mellan Göteborg och Skara på 1940-talet. Enligt Gösta Atterlöv, lokman vid VGJ, var man tvungna att koppla isär lok och tender för att kunna genomföra vändning av loket, då vändskivorna var för korta.

SRJ 27 skickades till Västergötland, via Kalmar verkstad, utan tender. Tendern stod kvar vid Mörby verkstad på SRJ. Den stod kvar vid Mörby ännu på 1960-talet. Den nya tendern 3105 bör ha blivit tillkopplad i Göteborg.

På 1960-talet höll några SJ-tjänstemän föredrag med bildvisning på ett SJK-möte i Stockholm. Man visade bl a bilder på SRJ 27 när loket var i Västergötland. Vill minnas att en av föredragshållarna varit miö vid 36 ms. Några av bilderna visade SRJ 27 efter ett växlingsmissöde med skador på hytten. Man berättade även att SRJ 27 använts på Timmersdalabanan.

Någon som vet mer eller vet om bilderna finns någonstans?

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Granis, Tuesday, March 01, 2011, 09:17 (5145 dagar sedan) @ Stig Lundin

...Man visade bl a bilder på SRJ 27 när loket var i Västergötland. Vill minnas att en av föredragshållarna varit miö vid 36 ms. Några av bilderna visade SRJ 27 efter ett växlingsmissöde med skador på hytten.

Var det efter det loket fick inbyggd hytt? Således inte då samtidigt som den fick "ny" tender, men i detta finns kanske förklaringen till ryktet om att den fick sin treaxliga tender p g a missödet när det i själva verket var ny [b]hytt[/b] den fick!?

/ L G

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Anders Jansson, Göteborg, Tuesday, March 01, 2011, 09:36 (5145 dagar sedan) @ Stig Lundin

På 1960-talet höll några SJ-tjänstemän föredrag med bildvisning på ett SJK-möte i Stockholm. Man visade bl a bilder på SRJ 27 när loket var i Västergötland. Vill minnas att en av föredragshållarna varit miö vid 36 ms. Några av bilderna visade SRJ 27 efter ett växlingsmissöde med skador på hytten. Man berättade även att SRJ 27 använts på Timmersdalabanan.

Personen i fråga var troligen miö Sannel som under sina år som maskinsektionsföreståndare vid 36 ms i Skara hade att hantera en loksituation som gav honom många bekymmer.

Någon som vet mer eller vet om bilderna finns någonstans?

Skaraföreningen har någon gång för länge sedan givit ut ett vykort som visar SRJ 27 efter namnda missöde.

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Kurtan @, Tuesday, March 01, 2011, 13:57 (5145 dagar sedan) @ Stig Lundin

Man berättade även att SRJ 27 använts på Timmersdalabanan.

Märkligt - höll denna lilla bibana alltså god standard strax innan nedläggningen? Kom ihåg att Stortyskarna hade drygt 9 tons drivaxeltryck, näst högst av alla svenska smalspårslok.

Kan det röra sej om en förväxling?

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av Granis, Tuesday, March 01, 2011, 14:33 (5145 dagar sedan) @ Kurtan

Nåt av de senare Gp-loken (3132-3135) lär ha använts på Timmersdalabanan också. Varvid det spårade ur? Eller var det nåt annat lok, men det var vid samma tidpunkt i alla fall. Alltså denna banas sista år.

F ö körde SRJ upp med en "Stortysk" till Gräsbo på "Lövstaspåret" under [i]denna [/i]banas sista år, vilket också var under 50-talets början. En jordbruksmaskin skulle levereras på överföringsvagn, och vid efterföljande rudgång spårade man ur på rundgångsspåret. Föga förvånande då varken detta eller själva huvudlinjen till Lövstabruk då använts på länge. Detta lär ha varit sista tåget på "Lövstaspåret" innan upprivningen.

/ L G

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av NerdBoy, Tuesday, March 01, 2011, 12:29 (5145 dagar sedan) @ Granis

F ö har jag hört smeknamnet "Björnen" på SRJ 27 i Västergötland, vilket förvisso inte ligger långt från "Roslagsbjörnen". Och rätt kul: Smeknamn på ett lok som redan har ett smeknamn...

"Roslagsbjörn(en)" var även ett smeknamn på den kände kraftkarlen Oscar Nygren (1899-1978) från Gottröra. Han åkte land och rike runt tillsammans med sin bror Rolf ("Roslagslejonet" ) och lyfte vikter, rätade ut hästskor, vred spik och rev sönder telefonkataloger. Det gick en hel del historier om bröderna, bl.a. om hur det kunde gå till när de var ute och drack. Vid ett tillfälle påstås Roslagsbjörnen ha vaknat på polisstationen efter en blöt natt, och när han tyckte att det var dags att gå hem lyfte han utan problem loss den låsta arrestdörren och ställde den åt sidan.

den riktiga Roslagsbjörnen

av Roslagsbjörn den riktige, Tuesday, March 01, 2011, 14:09 (5145 dagar sedan) @ NerdBoy

F ö har jag hört smeknamnet "Björnen" på SRJ 27 i Västergötland, vilket förvisso inte ligger långt från "Roslagsbjörnen". Och rätt kul: Smeknamn på ett lok som redan har ett smeknamn...


"Roslagsbjörn(en)" var även ett smeknamn på den kände kraftkarlen Oscar Nygren (1899-1978) från Gottröra. Han åkte land och rike runt tillsammans med sin bror Rolf ("Roslagslejonet" ) och lyfte vikter, rätade ut hästskor, vred spik och rev sönder telefonkataloger. Det gick en hel del historier om bröderna, bl.a. om hur det kunde gå till när de var ute och drack. Vid ett tillfälle påstås Roslagsbjörnen ha vaknat på polisstationen efter en blöt natt, och när han tyckte att det var dags att gå hem lyfte han utan problem loss den låsta arrestdörren och ställde den åt sidan.

Jag träffade "Bamse" som artiskollegorna kallade honom ett par gånger före hans plötsliga död. En fjäderlastad styrketräningsapparat hemma på lägenhetsväggen lägenheten lossnade och for in i OScars rygg när han som allra bäst höll på att styrketräna (med just nämnda apparat) 79 år gammal som i sin tur slogs omkull och bröt nacken! (han dog verkligen med "stövlarna på").

En av Oscas många inkomstkällor var att sitta vakt utanför någon av Gamla stans många toppmassöss :-P er - som fanns i stadsdelen lågt in på 1960-talet före saneringsvågen.

Oscar hade även en syster som var kravtkvinna - Miss Ramona - och en systerson som blev rikskändins när han rev sönder telefonkataloger med bara händerna. Ramon har staterat i åtskilliga filmer som både "starke Adolf i Pippi Långstrump" och maffiatorped (Hassel) - han heter Ramon Sylwan.

VGJ del 4 Roslagsbjörnen

av John Thoweman, Tuesday, March 01, 2011, 10:56 (5145 dagar sedan) @ Erik L

Trevligt, intressant och välskrivet. Tack för den berättelsen!

[x]
[*]