Möblemang m.m. andraklass väntsal a la 20-30-tal (Byggnad)
Kan hända att jag har frågat om detta förut. Men i alla fall. Vi satt en kväll och diskuterade inredning, tavlor m.m. till den förra året renoverade andra klass-väntsalen i Virserums stn. Virserum var ju slutstation åren 1911-1922 och försågs med både 3 och 2 klass väntsalar. Andraklassväntsalen slopades kring 1929 och blev istället förråd.
Det skulle vara kul att få se bilder från en andraklassväntsal på en halvstor landsortsstation typ 20 eller 30-tal. Eller lite ideer om hur möblemanget kan ha sett ut. Det finns inga som helst spår av fasta bänkar e.d. Kaminens plats finns kvar, i övrigt är det svårt att se spår i golvet e.d. av soffor, fåtöljer e.d. På tapeterna, som var ganska skadade av uppsatta hyllor m.m. kunde man se enstaka spår av tavelkrokar (?). Jag antar att ett kungaporträtt säkert fanns där.
Vad tror expertisen - sköna fåtöljer, golvmatta, tavlor?
Apropå möbler kan ett besök på Virserums möbelindustrimuseum rekommenderas, trevlig utställning med på orten tillverkade möbler från olika årtionden. Och den återskapade snickeriverkstaden med vattenhjulsdrivna remmaskiner är otoligt ball! Dessutom finns det i hela komplexet DackeStop massor av gamla bilder, även på järnvägen.
Men som sagt, inspiration i ord och bild tack! :)
Här skymtar den gamla tapeten bakom den tvinnade elkabeln, före renoveringen.
Tredjeklassväntsalen
Länsstyrelsen i Kalmar har beviljat bidrag upp till 80% av kostnaderna för att renovera trapphuset till övervåningen i år 2008. Arbetet inleds mot slutet av sommaren och det kommer att omfatta elinstallationer, målning av dörrar, tak och väggar, ny korkmatta i entrén och djuptvättning av korkmattan i trappen m.m. Det ska bli intressant att se vilken färgsättning länsmuseet väljer, det finns åtm tre lager färg, varav en mycket mörkgrön.