Hur många godsvagnar har skrotats

Jan-Anders Wihrén
Inlägg: 30
Blev medlem: 23 dec 2023, 09:11

Re: Hur många godsvagnar har skrotats

Inlägg av Jan-Anders Wihrén »

mormorsgruvan skrev: 18 maj 2024, 07:30 I det gamla forumet var det en tråd att SkJ skulle köra ett godståg. Kan vi få se ett fotografi av detta godståg ?
Godståg ger inga inkomster, men godståg medverkar till att hålla järnvägsentusiasmen hög i en förening.
Kan företrädare för dessa föreningar berätta vilken dag de tänker köra godståg ?
År 2008 genomförde SkJ ett större evenemang kallat "Stora tågdagarna" och då gästades SkJ av bl.a. BJs med ett godståg. Kanske är det detta tillfälle du avser? Museiföreningen Skånska Järnvägar (mfSkJ) gav ut en DVD något år härefter där såväl godståg som ett stort antal olika tågsätt filmats de aktuella dagarna men där det också finns en hel del annat filmmaterial från SkJ. I övrigt har SkJ idag ett 20-tal (uppskattningsvis) godsvagnar, varav en del är i trafik för banavdelningen men ett antal vagnar är avställda och bara ett par godsvagnar är trafikdugliga. Under många år har personvagnar prioriterats av museibanorna, vilket är fullt förståeligt eftersom det är dessa vagnar som bidrar till trafikintäkterna. Godsvagnar är trevligt att kunna visa upp och ha med i tåg och ger dessutom en rättvisande bild av hur tågtrafiken såg ut "förr i tiden". Ofta var ju godstrafiken dominerande och de 7-vagnars persontåg som körs idag förekom oftast inte på småbanorna (med undantag för badtåg osv). Därför är det viktigt att framöver också kunna visa upp ett ordentligt godståg. Kanske tiden nu är mogen för t.ex. SkJ att renovera upp några öppna och slutna godsvagnar och pausa renovering av fler personvagnar, som det nu finns hyfsad tillgång till för trafiken (när de tre personvagnar kommer i trafik som just nu är "nästan" färdigrenoverade.
mormorsgruvan
Inlägg: 256
Blev medlem: 11 jan 2024, 08:46

Re: Hur många godsvagnar har skrotats

Inlägg av mormorsgruvan »

Nej jag hade fel. Det var ett blandat tåg. karlarp 303 skrev om det, den 1 september 2023.
Nog är det viktigt att alla föreningar (utom SJK, SMoK och Kalmar Veterantåg) kör godståg eller blandade tåg någon gång om året.
Björn Arvidsson
Inlägg: 68
Blev medlem: 15 dec 2023, 13:43

Re: Hur många godsvagnar har skrotats

Inlägg av Björn Arvidsson »

mormorsgruvan skrev: 18 maj 2024, 17:38 Nej jag hade fel. Det var ett blandat tåg. karlarp 303 skrev om det, den 1 september 2023.
Nog är det viktigt att alla föreningar (utom SJK, SMoK och Kalmar Veterantåg) kör godståg eller blandade tåg någon gång om året.
Visst är det viktigt att även godssidan visas. Men det är fortfarande så att godstågen inte drar in några pengar till föreningarna. Men de flesta museibanorna brukar ofta skramla ihop några godsvagnar och köra med vid tex museibanans dag eller andra evenemangsdagar.
Varför du överhuvudtaget blandar in SJK i den här diskussionen begriper jag inte. De har inte haft några egna fordon sedan de sålde Sb 1306 för en väldans massa år sedan. De resor de genomför nu är ju andra som kör åt dom.
De föreningar som inte har egen bana ser nog att kostnaden för att framföra ett godståg för att några entusiaster tycker det är viktig är allt för hög.
Sedan är det ju så att för att få se sina önskade godståg duger det inte att sitta vid datorn och tycka att föreningarna ska göra si eller så, att föreningarna ska köra vissa typer av tåg. Då får man helt enkelt engagera sig i en förening och hjälpa till på ett eller annat sätt.
Jan_Murberger
Inlägg: 112
Blev medlem: 27 dec 2023, 18:33

Re: Hur många godsvagnar har skrotats

Inlägg av Jan_Murberger »

Skara-Lundsbrunn har en hel del godsvagnar uppställda. Det gör kanske inte så ”ont” att fylla upp lite på bangården? Med respekt för underhållet och kostnader det medför hade man kanske kunnat köra blandat tåg? Eller blir det svårt med tanke på säkerheten? Problemet är nog ofta arbetskraft till det praktiska arbetet med att renovera. Har själv bidragit med en för mig stor summa pengar för att en förening skulle byta golv på en godsvagn. Tar man någonsin in betalda hantverkare för sådana projekt? Å andra sidan är det nog mindre jobb än att måla om en trävagn för passagerare och renovera både in- och utsida med allt vad det innebär. Om man tar Skara-Lundsbrunn som exempel hade man kunnat visa runt i stallarna för att visa hur mycket arbete det är. Görs sådana visningar? Att ”bara” köra passagerare från ett ställe till ett annat kanske inte speglar föreningarnas arbete på ett rättvist sätt?
Museiintendent på Rubensgårdens skogsmuseum och modelljärnvägsfabrikör på H0Fidelity.se samt bloggar på halvnollan.blogg.se
Granis
Inlägg: 47
Blev medlem: 19 dec 2023, 11:54

Re: Hur många godsvagnar har skrotats

Inlägg av Granis »

ULJ kunde fram till för ett par decennier sedan (sådär) åstadkomma ganska mäktiga godståg, då i samband med ”jippodagar”. Nu är det kanske inte riktigt så längre. Dels av skäl som nämnts här, att trafik och därmed personvagnar måste prioriteras, men även för att godsvagnar tenderar att bli sedda som lämpliga tjänstefordon. Då inte minst som förråd. Och därmed inte alltid vara godkända =besiktade för trafik. Och/ eller lastade med saker som inte lämpar sig att köra runt med i tåg på linjen, ens vid nämnda typer av enstaka (trafik)dagar. Det kan nog gälla även på andra museibanor och hos andra föreningar. Detta i takt med att resurserna inte blir fler och prioriteringar måste göras.

/ L G
Granis
Inlägg: 47
Blev medlem: 19 dec 2023, 11:54

Re: Hur många godsvagnar har skrotats

Inlägg av Granis »

Idag körs ett blandat tåg på ULJ, som firar femtio år som museibana idag. Med några godsvagnar i då. Här passerar tåget, draget av lokomotorn SRJ Z6 3, fd länsgränsen mellan Länna och Marielund vid lunchtid idag
https://lennakatten.se/kalender/50-ar-som-museijarnvag/
Bilagor
Z6 3 240526.jpeg
Z6 3 240526.jpeg (225.52 KiB) Visad 416 gånger
Skriv svar