Centrallås med ljussignaler

anders_w
Inlägg: 16
Blev medlem: 17 dec 2023, 06:47

Centrallås med ljussignaler

Inlägg av anders_w »

Ekeving.se har många översiktsritningar över centrallås med ljussignaler, men tyvärr inga kopplingsschemata.

Är det någon som har tillgång till sådana ritningar? De behöver inte vara moderna.

(Jag hade själv en del museala ritningar, men de gick förlorade i en hårddiskrelaterad incident.)
Hugo K
Inlägg: 13
Blev medlem: 31 dec 2023, 17:52

Re: Centrallås med ljussignaler

Inlägg av Hugo K »

Ritningar för centrallås med ljussignaler är inte jättekomplicerade. All förregling sker (oftast) mekaniskt i apparaten med linjaler och kontrollnycklar. Den elektronik som finns är ett kontaktstycke till K15-låsen (alltså de lås man ställer signaler i "kör" med) som tänder den gröna lampan. I serie med den gröna lampan är också ett relä kopplat som i sin tur släcker det röda skenet.
Erik Andersson
Inlägg: 12
Blev medlem: 15 jan 2024, 13:25

Re: Centrallås med ljussignaler

Inlägg av Erik Andersson »

Precis som Hugo skriver brukar de elektriska kopplingarna vara synnerligen enkla. Anläggningen brukar matas via en huvudtrasformator som tar ner inkommande 230V matning till 110V. I huvudtransformatorns lindningarn finns även en omkopplare för krigsbeslysningen så att man istället skickar ut 60V.

Huvudtrafon matar en skiljetrafo och en läckningstrafo för varje huvudsignal. Skiljetrafon har 110V in och 110V ut och används för matningen till signalens gröna sken. Läckningstransformatorn har också 110V in och ut, men är gjord för att begränsa strömmen vid en kortslutning på sekundärsidan.

Den gröna lampkretsen går normalt via en kontakt på nödstoppsströmbrytaren på ställverksapparaten, via kontakter på K15-låset, genom en indikeringstransformator och genom spolen på Ljg-reläet. Ska det finnas beroende med någon vägskyddsanläggning ligger kontakter på vägens Rfv-relä också med i kretsen. I ett transformatorskåp ute vid signalen sitter transformatorer som tar ner spänningen till 12 för matning av signalens lampor

Den röda lampkretsen är lite mer intrikat. Från läckningstrafon går kretsen via en indikeringstransformator och ut till skåpet vid signalen där spänningen sänks till 12V. Släckningen av den röda lampan sker genom att en frontkontakt på Ljg-reläet kortsluer sekundärsidan på läckningstransformatorn.
Skärmbild 2024-06-17 191947.jpg
Skärmbild 2024-06-17 191947.jpg (138.58 KiB) Visad 403 gånger
Skriv svar