Bild på banvakt från 1860-talet? (Fotografier/bildfrågor)

av Rasmus Axelsson, Sunday, June 11, 2023, 19:07 (321 dagar sedan) @ Anto

Min släkting verkar ha flyttat till Roma och börjat som banvakt den 10 maj 1879 dvs strax innan linjen öppnades för trafik.

Enligt sidan 174 i Romas husförhörslängd gifte han sig med Johanna Amanda Johansson den 10 maj 1879 men han flyttade till Roma redan 4 december 1878 enligt samma källa.

Skulle det vara han på kortet har han säkert haft någon annan anställning från han var ung. Kanske inom järnvägen, kanske någonting annat. Frågan är vad man hade behövt för kvalifikationer för att få den där tjänsten som banvakt i Roma? Att de tog någon som inte var gotlänning måste betyda något.

Utan att veta något säkert, skulle ju personen ha kunnat vara med som rallare under banbygget på Gotland innan han fick anställning som banvakt? Kyrkböckerna anger ju bara var personen var skriven och inte automatiskt var personen arbetade, och det verkar inte alltid ha funnits notiser i böckerna om eventuella intyg för arbete på annan ort.

Och tack för tipset om att urblekta kort går att förstärka på kemisk väg. Jag måste absolut kolla upp det.

Tänk på att en kemisk behandling av kortet även kan ge skador som inte kan återställas. Undersök gärna även möjligheten till digital restaurering av bilden.


Hela tråden: