Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 11. Storbehållarvagnen (Bana)
Bockkran?
Tänkbart. Men hade storbehållarna lyftbeslag som gjorde detta möjligt - eller i varje fall enkelt?/TKO
"Omlastning av storbehållare skedde med hjälp de fasta kranarna vid Stockholm Ö." /Svallhammar Skendöd i Roslagen, sid 162. Det finns också ett par bilder med smalspåriga vagnar med storbehållare på spåret under bockkranarna på Östra. Det framgår att man först hade kört normalspårsvagnar med storbehållare på överföringsvagn från Uppsala men: "Tyngdpunkten blev då så ogynnsam att ... vid Mörby verkstad byggdes sju öppna vagnar för storbehållartransporter." Det som transporterades var "aluminiumsulfat till Hallstavik, vilket användes i reningsprocessen vid pappersbruket.
Senare återgick man till att köra via Uppsala: "Överföringstrafiken på sträckan Hallstavik-Rimbo-Uppsala Ö påverkades positivt av persontrafikens nedläggning, eftersom rälsförhöjningen i kurvorna kunde minskas. Genom gynnsammare tyngdpunkt kunde man sedan transportera storbehållare på normalspåriga vagnar utan omlastning."
Med tanke på att persontrafiken upphörde redan 1966, så är det kanske lite förvånande att bilderna från 1969 visar en smalspårig storbehållarvagn.