Y0a202 och X0a5 i Eskilstuna 1965, 2 bilder (Fordon: motorvagnar / dressiner)

av Niklas Bygdestam, Thursday, September 30, 2021, 14:46 (1326 dagar sedan) @ Sven Bårström

Benämningarna snälltåg och persontåg har använts lite olika genom tiderna. De enskilda järnvägarna benämnde ofta rätt många av sina tåg snälltåg, trots att de kunde ha samma uppehållsmönster som vanliga persontåg på samma sträcka. Skillnaden kan ha bestått i olika regler för godsbefordran i snäll- och persontåg.
Vid SJ var principen länge att snälltåg passerade småstationerna medan persontågen vanligen stannade på alla stationer. Snälltågen hade begränsningar i godsbefordringen. Dessutom tillämpade SJ tilläggsavgifter för snälltågen, s k snälltågstilläggsbiljetter, som hade samma pris oavsett reslängd men olika för de olika vagnsklasserna. För korta resor blev det därför ganska dyrt att åka snälltåg.
På 50-talet började man låta snälltågen gå som snabba persontåg utan tilläggsbiljett på vissa sträckor. Uppehållsmönstret var ändå liknande snälltågens, i många fall detsamma. Exempel på detta är tågen 43/44 Ängelholm - Malmö, 31/32 Kil - Charlottenberg (vill jag minnas), 39/40 på Västkustbanan (åtminstone delvis), 52/53 Norrköping - Västerås, 55/58 Norrköping - Nässjö (vissa tider), 83/84 Norrköping - Nässjö, 87/88 Malmö - Trelleborg F.
Med tiden försvann snälltågstilläggen, och senare också begreppet snälltåg.
Under 50-talet fanns också begreppet ilsnälltåg. Deras snabbhet skapades genom att de liksom expresstågen inte medförde gods, vilket gjorde att deras uppehållstider på stationerna blev korta. Men de hade inte speciellt hög största hastighet och inte heller speciellt snabb materiel. X0a7 och D-lok förekom i dessa tåg.
Sven B


D-lok användes vad jag förstått i snälltåg åtminstone fram till att Rc-loken kom in och började ersätta dessa. Även om SJ säkert hellre körde med F-lok i dessa eller Ra. Men åtminstone Ra användes främst i expresståg.

Begreppet snälltåg försvann mer och mer, i alla fall officiellt. Men trots att begreppet saknades i tidtabellerna och att SJ inte använde det som något produktnamn, så levde det ändå kvar. Begreppet levde bland resenärer och även personal använde begreppet. Det var väl egentligen först när begreppet X2000 infördes som begreppet snälltåg började mer och mer glömmas bort. Det fanns lite grand kvar bland lite äldre människor, men de yngre hade många gånger aldrig ens hört talas om ordet Snälltåg.

Men numera har ju begreppet återuppstått, men numera som ett varumärke. PÅ Snälltåget säger de själva att de gärna kopplar ordet till att vara snäll. Men givetvis förstår man också att de medvetet tagit tillbaks ett gammalt begrepp och att de då medvetet har satt liv i det begreppet igen.

Så idag finns det ju åter Snälltåg igen :-)


Hela tråden:

 

[x]
[*]