Tillverkningsnummer B-lok andra serien (1858) (Fordon: lok)
de ursprungliga SSB 5 och WSB 3 som blev SSB 3 och WSB 5 med namnen Prins August resp Sverige. Men dessa fick inte tillverkningsnummer (progressive work n:o) hos B, P & Co. Dessa verkar tillkomma runt nr 50.
I skriftserien om loktillverkningen vid Beyer, Peacook & Co part one framgår att de sex första loken hade progressive work n:o 31-36.Så för att undvika missförstånd. De två Egyptiska loken med tillverkningsnummer 95 och 96 var inte systerlok till de svenska utan av annat typ.
Ola Ahlström
Malmö
Jag har aldrig påstått att 95-96 var lika SJ B-lok, de var B1-lok (0-4-2) och tenderlok.
Vad gäller tvno 31-35 så finns alltså inga nummer angivna i orderboken och numren kan vara en efterkonstruktion när man började notera dessa. Men numren bör ligga där de anges och listan är inte linjär mot ordernumren, det är många hopp i listan där ordernr och tvno inte går i hand.
Prins August saknar BP-stansar vilket alla andra BP-lok har. Thor, Göta och Jernsida har alla BP-stansar och SJ-stansar. Eftersom BP-stansarna anges med L/R för sida medan SJ-stansarna har W/H så bör BP-stansarna vara därifrån. BJ 27 har också BP-stansar. Prins August har bara SJ-stansar (43). Om listorna stämmer skulle det ha haft 35 som BP-nummer då 3 & 5 bytte nummer tidigt 1858 så att loken i Malmö hade nr 1-3 medan Göteborgsloken hade 4-6. Vid leveransen kom 1-2 till Malmö, 3-4 till Göteborg och senare leverans av 5 till Malmö och 6 till Göteborg, antagligen tillsammans med reservdelar och annat material som man beställt, det fanns flera ordrar förutom loken. Tendrarna har genomgående egna ordernummer, oftast numret efter loken. Tendrarna fick aldrig tillverkningsnummer.