Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 38 (Bana)

av Granis, Sunday, August 27, 2023, 08:33 (378 dagar sedan) @ Peter Bolin

[image]
Bap 3250 ”Grisen” med extratåg för SJK vid Åkersberga, februari 1970.

Se där! Då finns det en viss historisk anknytning till den numera... försvunna ULJ-traditionen att köra med "felvända resgodsvagnar", d v s med plattform och tjänstekupé från tågsättet. Iallafall när det handlar om "extratåg under RB-tiden" :-)

Motivet =det officiella till detta förfarande var annars under mina första år i ULJ-trafiken att det var "för brandbevakningens skull". Att tågpersonalen var tvungna att gå hinderlopp bland cyklar och barnvagnar för att nå tjänstekupén var inget som hade betydelse. Då iallafall.

Men det var nog detta med "diggarbalkong" som vägde tyngst. I o m det kunde det stå en hoper entusiaster där varav nån kanske hade nån brandbevakaruppgift, men där flamsandet och snacket gjorde att de kunde kört igenom en skogsbrand utan att nån märkt nåt. Nåja. Lite (?) överdrivet, men nu är ordningen återställd. Normalt iallafall.

Vi kan väl åtminstone konstatera att när "RB" körde med finkan så denna gång i ett snöigt februari hade det väl knappast med brandbevakning att göra. En "ärlig diggarbalkong" då kanske?


/ L G :-P


Hela tråden: