Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 41 (Bana)

av John T, Monday, November 06, 2023, 13:52 (347 dagar sedan) @ Granis

Alltså inte Albano, utan Experimentalfältet. Till sidospåren och magasinen där kördes fram till slutet av 1960-talet den sista godstrafiken på södra delen av Roslagsbanan, med tidningspapper från Hallstaviks pappersbruk.


Där -kanske på spåret längst t h i bild (då avkortat till stickspår?)- stod några gamla flakvagnar + underredet till ULJ-sommarvagnen C IV (sedemera SRJ C 554) en sommardag 1979 då jag i lånad bil råkade (jo!) köra förbi. Strax (typ) efter det kunde SRJmf ta över detta underrede varpå en ny korg återskapades, så sedan sent 80-tal har den rullat som "lilla sommarvagnen" i tågen på ULJ/ "Lennakatten".

/ L G

Om inte vagnarna stod direkt på marken, eller möjligen på något provisoriskt spårspann - är du säker på att det verkligen var på "Wibergsplan" som du såg dem?

Plattformen vid uppspåret för nya Universitetets hållplats lades 1973 där lastplatsens linjeväxel låg, och de två spåren på lastplatsen som ledde bort till magasinen lär väl också ha rivits upp där någonstans? Jag har inga minnen av de spåren från andra halvan av 70-talet i alla fall.


Hela tråden: