Björn Alnebos Roslagsbanebilder – del 41 (Bana) (Bana)

av Thomas Tell, Monday, November 06, 2023, 16:26 (347 dagar sedan) @ Leif B

[image]
Roslagsvägen vid Albano ca 1970. Björn har nu riktat kameran åt andra hållet.

Bron över Roslagsvägen breddades cirka 1963 då den fick dagens bredd.

Roslagsvägen mellan Veterinärhögskolan och Experimentalfältet, skulle jag nog säga.


Bron bör Roslagsbanan över Roslagsvägen. Byggnaden längst uppe till höger bortom spåren är Roslagsbanans likriktarstation Experimentalfältet (LS "Exfältet" ) som var i drift till mitten på 1990-talet. Till höger om LS:en står några stridsvagnshinder intill nedspåret.

[image]
Lokdraget tåg passerar Albano ca 1970. Det måste vara här som den ursprungliga hållplatsen Universitetet öppnades några år senare. Var det möjligen 1974? Wikipediaartikeln (https://sv.wikipedia.org/wiki/Universitetets_station) innehåller ingen uppgift om det, men nedläggningen 2009 och invigningen av den nya stationen 2010 omnämns.

Grusplanen som syns hitom bilarna och vägen är en del av den provisoriska bana där tågen leddes om när bron över vägen byttes 1963. Spåren lades på en provisorisk bro vid sidan av ordinarie bron så man kunde spränga bort och förlänga bron.
Ungefär där grusplanen är stod tidigare signalhuset som syns på spårplanen i länken nedan.

[image]
Här är viadukten 1926 fotograferad av Axel Svinhuvud. Signalhuset var en större byggnad till vänster.

Nej, den här platsen kalla(de)s inte Albano. Tåget passerar Experimentalfältets lastplats (som hade växel endast i uppspåret). Fram till 1937 samt 1953-1960 var Experimentalfältet också en hållplats. Där låg också en omformarstation. 1973 öppnade man här på samma ställe den första hållplatsen Universitetet.

Tvärs över Roslagsvägen syns den dåvarande infarten till Skogshögskolan.


Här syns samma stridsvagnshinder som på förra bilden men snett ovanifrån. Likriktar/omformarstationen ligger precis utanför bilden.

Några länkar:
Experimentalfältet som håll- och lastplats. (Växlarna mellan upp- och nedspår togs bort mellan 1929 och 1937.)


Hela tråden: