Flera funderingar >>> (Järnväg allmänt)
Jag har inte riktigt kunnet släppa denna frågeställning:
Lite sökningar på nätet leder fram till en del bilder på GBBJs renoverade Bt 305, och avhängight av ljusförhållandena dyker det upp en del del olika tolkningsmöjligheter.
Dock, dessa två bilder på GBBJ's hemsida ser ut att vara tagna i ett 'bra' ljus:
http://www.gbbj.nu/images/stories/foton/kommunal-1.jpg
http://www.gbbj.nu/images/stories/foton/kommunal-2.jpgDenna nyans stämmer ganska bra överns med vad jag med lite redigerande i ett bildbehandlingsprogram kom fram till efter försök att rensa en av 60-talsbilderna på nätet.
Så dyker också en 60-talsbild upp i en tråd från 2017:
https://www.jvmv2.se/forum/index.php?mode=thread&id=202355
Den ser ut att vara an aning mera gulaktig än som det framgår av de nytagna bilderna i starkt solljus - men inte speciellt mycket.Vad som dock är iögonfallande är, att både på 50-talsbilden som startade tråden, och Christer's frontvy, så ser numret på bufferbalken ut att ha samma gul/gröna nyans som övre delen av korgen. Det reser så den intressanta frågeställningen huruvida det kan tänkas att det kan ha skett nyansförändringar efter det att färsättningen introducerats (t.ex. om man vid någon tidpunkt bytt färgleverantör)?!
I så fall finns det knappast något enkelt svar - tills det att det eventuellt dyker upp orginal färgprov... och då får man hoppas att dessa inte påverkats av pigmentförändringar (blekts eller mörknat 'naturligt') med tiden.
Utifrån egna minnen kan jag tycka att såväl de båda GBBJ-bilderna och den länkade 60-talsbilden motsvarar min känsla av hur Bt-loken kunde se ut i olika blekningsstadier och/eller dagsljustemperaturer.